Moslims, ook in een vorig decennium helemaal hot…

Uitleenmoslim

Nog even over moslims: vorige week stond er een leuk stukje over een wel heel speciale islamiet op nu.nl. De titel: ‘Geen belangstelling voor uitleenmoslim’. Nee, vind je het gek, dacht ik meteen. Wie wil er nu een potentiële terrorist te leen. Toevallig meldde vanochtend dezelfde site dat eenderde van de Britse moslimjongeren graag de Sharia ingevoerd zag en dat 13% van hen Al-Qaeda steunt. Ook herinner ik me het vraaggesprek met een zekere ‘Bilal’ uit NRC Next, waarin de geïnterviewde aangeeft dat de IND wel heel stom bezig is door zich op Marokkaanse jongeren te focussen, terwijl hun Turkse leeftijdsgenoten even hard radicaliseren.

Zulke informatie heeft de uitleenmoslim vast niet paraat. Lees maar even mee. ‘Almeerder Salaheddien Boulaabi wil met niet-moslims in gesprek om misverstanden over de islam uit de wereld te helpen,’ aldus nu.nl. ‘Maar ondanks een campagne en een website is hij anderhalf jaar na zijn start als uitleenmoslim nog nooit benaderd voor een gesprek. ‘Misschien zijn mensen bang dat ik wil evangeliseren, maar dat is echt niet de bedoeling. Ik wil alleen bijdragen aan beter begrip,’ zegt de uitleenmoslim. Hij wil graag van zich laten horen op scholen en bij bedrijven. ‘Bedrijven die bijvoorbeeld een moslim in dienst hebben, zitten soms met vragen die ik kan beantwoorden.’ Boulaabi hoopte op uitnodigingen uit heel Nederland, maar zelfs in zijn woonplaats Almere is het doodstil gebleven.’

 

De locatie Almere maakt trouwens nieuwsgierig. Immers: veel Amsterdammers hebben de hoofdstad ingeruild voor Almere uit angst bedolven te worden onder hoofddoekjes, burka’s en gebedsmutsjes. Maar net nu de vluchtelingen een beetje hun draai hebben gevonden blijkt het gevaar van binnenuit te komen. Dat valt tenminste af te leiden uit het webadres waarmee het bericht op nu.nl afsluit: www.moslimsinalmere.nl. Een blik op de site leert dat heel wat aanhangers van de meest vredelievende godsdienst ter wereld hun weg naar de stad van Annemarie Jorritsma hebben gevonden.

 

Tussen links als ‘Zusters in Almere’ en ‘Rondleiding in de moskee’ vinden we de verwijzing naar de uitleenmoslim. ‘In naam van Allah, De Genadige, De Barmhartige. Uitleenmoslim. […] Voor al u (sic) vragen over de ISLAM en de MOSLIM. Alleen voor niet moslims. U hoeft niet op zoek te gaan naar antwoorden, wij bezorgen de antwoorden bij u. […] Deze diensten zijn ervoor om vragen te beantwoorden over de Islam, God/Allah, de moslim en zijn cultuur, Islam en democratie, Islam en Christendom, Islam en Jezus vrede en zegeningen zijn met hem en andere onderwerpen. […] U bent ook van harte welkom bij de uitleenmoslim thuis, als u een vrouw/meisje bent is er ook een moslima die u wil (sic) verwelkomen. […] De uitleenmoslim zijn diensten zijn gratis, maar als u niet tevreden bent krijgt u een cadeautje voor dat u de moeite hebt genomen. (deze actie (het ontvangen van een cadeautje) geldt alleen voor de Almeerse gemeenschap) Deze (sic) initiatief is voornamelijk bedoeld voor de Almeerse gemeenschap maar gezien het gebrek aan dialoog en de stagnatie in communicatie zijn wij bereid u van een uitleenmoslim te voorzien ook elders in het land. (zolang de voorraad strekt).’

 

Die voorraad is er dus nog, als we het stukje op nu.nl mogen geloven. Maar ook dat is niet verwonderlijk. Want iemand die niet wil evangeliseren, maar wil bijdragen aan beter begrip moet zijn webtekst natuurlijk niet beginnen met te spreken in naam van Allah. Onze collega’s van NRC Next hebben de moeite genomen de uitleenmoslim te bellen. Een samenvatting van het telefoongesprek stond vanochtend in de krant. Boulaabi geeft daarin toe dat PR niet zijn sterkste kant is. Maar nog altijd is hij bereid zijn boodschap voor individuen, groepen, scholen en bedrijven uiteen te zetten.

 

Volgende week hebben wij van Gay.nl onze jaarlijkse borrel, op een ‘geheime locatie’, want dat is helemaal in. Introducés zijn toegestaan. Ik denk dat ik de uitleenmoslim ook eens bel.

 

Gay.nl, januari 2007