Monthly Archives: January 2021

Schrijftype: de hofnar

Het is goed je persoon en werk eens door te laten lichten, bijvoorbeeld door een coach. Een paar jaar geleden was een specialist (v) op het gebied van inclusie, diversiteit en nieuw leiderschap zo lief mij een half jaar onder handen te nemen. En deze week mocht ik zoomen met de persoon (m) die zich verschuilt achter het pseudoniem The Hubler.

Er ontstond een aangenaam gesprek met als onderwerp: wat voor schrijftype ben je? Na anderhalf uur kwamen we tot de conclusie dat ik het best gedij als hofnar. Aan de ene kant werk je als tekstschrijver en journalist onderaan de hiërarchie: de eindklant, of liever: de lezer is het belangrijkst. Aan de andere kant kan je vrijelijk commentaar leveren op van alles en nog wat, zelfs op de inhoud van het werk of de rol van het medium waar je voor schrijft in de maatschappij. Voorwaarde is wel dat de kwaliteit in orde is en het gevoel voor humor ook. Serieus met een twist, hou het daar maar op.

Vroeger stond de hofnar onderaan de sociale lader, maar bevond zich tegelijkertijd in de hoogste adellijke kringen. Hij werd door de vorst niet alleen benoemd om grappen te maken, maar diende ook als raadgever, postiljon d’amour en om leenheren op het verkeerde been te zetten met roddels en geruchten. Ze geloofden hem nog meestal ook. Niet voor niets was de nar vaak de best geïnformeerde figuur aan het hof.