Deel 1 Gerard Reve 100 jaar verschenen

Op 14 december 2023 zou Gerard Reve 100 jaar zijn geworden. Neerlandicus en Reve-lezer Norbert Splint schrijft voor Gay News een serie artikelen met daarin hoogte- en dieptepunten uit Reve’s veelbewogen leven. In het Herfstnummer deel 1, dat loopt van zijn geboortejaar 1923 tot en met 1948 toen De Avonden net verschenen was en Gerard Reve trouwde.

Dat Gerard (Kornelis van het) Reve schrijver zou worden, zat er al vroeg in. Hij groeit op binnen een gezin waarin iedereen de pen voert en ook op andere manieren activistisch op de voorgrond treedt. Maar dat dat gezin vervolgens genadeloos zou worden beschreven in een roman die nog altijd geldt als een van de hoogtepunten van de Nederlandse literatuur, wist een eeuw terug natuurlijk nog niemand.

De afbeelding: het huis dat bekend zo worden als Schilderskade 99